• Tegenvallende weegresultaten?

  augustus 31, 2021
 • Het is zomer. Warme slaapkamers, zweten en veel dorst. Maar misschien zie je de zomer ook wel terug op je weegschaal. En daarmee bedoelen we niet de barbecues en ijsjes, maar juist het warme weer. Vanwege het warme weer kun je meer vocht vasthouden, waardoor je weegresultaten tegen kunnen vallen deze periode. Vocht heeft natuurlijk ook gewicht en hierdoor kun je een vertekend beeld krijgen op je weegschaal, waardoor het lijkt alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen!

  Het belangrijkste is dat jouw vetpercentage naar beneden gaat, want daar wil je tenslotte vanaf. Veel mensen zijn zo gefocust op de absolute kilo’s dat ze erg teleurgesteld kunnen raken als het getalletje op de weegschaal niet ver genoeg gedaald is. Focus je niet op het getal op de weegschaal, maar liever op jouw lichaamssamenstelling. Door te kijken naar je vet-, vocht- en spiermassa krijg je een beter beeld van wat dat getalletje op de weegschaal eigenlijk inhoudt.

  Als je vocht vasthoudt betekent dat, dat de verhoudingen in je lichaam tijdelijk uit balans kunnen zijn. Hierdoor kan je weegschaal aangeven dat je enerzijds qua kilo’s niet zo veel bent afgevallen, terwijl je anderzijds misschien wel degelijk vet bent kwijt geraakt.

  Tips om te voorkomen dat je vocht vast gaat houden en om vocht af te drijven

  • Drink voldoende 
   Dat wil zeggen 2 liter water per dag. Raak je een beetje uitgekeken op die saaie smaak van water? Natuurlijk kun je er ook iets aan toevoegen waardoor je water een lekkerder smaakje krijgt, zoals plakjes komkommer, verse munt (ook lekker in de thee) of schijfjes limoen of citroen.
  • Eet veel (vochtafdrijvende) groentes
   Dit kunnen alle groenten zijn, maar in het bijzonder: bleekselderij, tomaat, komkommer, venkel en asperges. 
  • Neem voordat je naar bed gaat een (lauw)warme douche
   Hierdoor gaan je bloedvaten openstaan en kan je je warmte beter afvoeren. Een koude douche vernauwt je bloedvaten, dus dit is niet aan te raden vóór het slapengaan. Drink daarnaast voor het slapen gaan koud water. Hiermee koel je jezelf af van binnen, maar ook je transpiratievocht. Met dit vocht geef je je lichaam de kans om af te koelen.  
  • Beweeg voldoende
   Bewegen stimuleert de doorbloeding en ook je spieren, waardoor overtollig vocht afgevoerd kan worden. Doe dit wel op het minst hete moment van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Het beste kun je dan rustig joggen of gewoon gaan wandelen.
  • Leg je ledematen omhoog
   Heb je last van dikkere enkels? Leg dan bijvoorbeeld een kussen onder je benen op bed of de bank. Dit helpt om het overtollige vocht af te drijven, omdat het op deze manier beter kan wegstromen. Als je juist vocht vasthoudt bij je armen of handen zorg dan dat die wat hoger liggen, bijvoorbeeld in een fijne stoel met hoge leuningen of gebruik hierbij ook een kussen.

  Betrouwbaar weegresultaat

  Voor een betrouwbaar weegresultaat raad ik je aan om één keer per week op een vaste dag en tijdstip jezelf te wegen. Als je aan het PowerSlimmen bent dan doe je dit bij je coach en raad ik je aan om niet tussendoor thuis te wegen. Tussentijds thuis wegen en zien dat het cijfertje op de weegschaal niet daalt, kan je motivatie doen zakken. Bovendien zie je op jouw weegschaal thuis waarschijnlijk niet wat dat cijfer eigenlijk precies betekent.

  Gaat het toch allemaal wat minder makkelijk in de zomer? Motiveer jezelf dan om gewoon te blijven doorzetten. Of stuur even een berichtje naar je coach, zeker weten dat hij/zij je weer weet te motiveren! Een tegenvallend resultaat is namelijk geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Vertrouw in jezelf, met de hulp van jouw coach die voor je klaar staat. Ook al lonken de barbecues en terrasjes, nog steeds kun je genieten van de heerlijke zomerdagen en tegelijkertijd een verantwoorde keuze maken. Straks zul je jezelf dankbaar zijn!