• Hoe voorkom je een energiedip na lunch of diner?

  oktober 2, 2017
 • Iedereen kent wel het gevoel dat je na het eten wat inzakt. Dat is normaal. Het komt doordat er energie nodig is voor het spijsverteringsproces die hard aan het werk gezet wordt. Er gaat dan ook tijdelijk wat meer bloed naar je maag en andere spijsverteringsorganen. Zo is er minder bloed beschikbaar – en dus minder zuurstof – voor de andere organen zoals je spieren en je hersenen. De meeste mensen doen het dan ook even rustig aan na het eten en laten ‘het even zakken’. Hoe komt dit en wat kan je doen om zo’n energiedip te voorkomen?

  Hoe voorkom ik mijn energie dip?

  Een van de belangrijkste redenen om te stoppen met geraffineerde suiker eten was voor mij de suikerdip. Op het moment van stoppen wist ik al een hele tijd dat ik met suikerdips kampte, maar inmiddels heb ik gemerkt dat niet iedereen er last van heeft. De een knikt herkennend als ik het woord suikerdip alleen maar noem, de ander blijft vragend kijken als ik de vermoeidheidsverschijnselen uitleg. Wat is de reden dat je moe wordt na het eten?

  Wanneer je bepaalde koolhydraten (zetmeel en suikers) binnenkrijgt, zet het lichaam deze om in glucose. Glucose komt in het bloed terecht. Daar noemen we het bloedglucose of bloedsuiker. De bloedsuikerspiegel (glykemie, bloedglucosepiegel) stijgt en geeft dan weer energie af aan je lichaam. Maar hetgeen wat je eet heeft een veel belangrijkere rol in het ontstaan van energiedips

  Welke voedingsstoffen zorgen voor een energiedip?

  Energie is nodig voor normale lichaamsfuncties. Zonder energie kan je lichaam dus niet goed functioneren. De energie krijg je binnen door eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen.

  De voedingsstoffen die je eet bepalen voor een groot gedeelte hoeveel energie je hebt.  We weten dat het belangrijk is om de juiste voedingsstoffen te eten. Doen we dat niet dan mist je lichaam niet alleen de juiste energie, het kóst het lichaam bovendien energie. Dit kan zich uiten in energiedips, vermoeidheid, futloosheid, en geen zin om dingen te doen.

  Vergelijk dit met een auto, als je diesel in een benzineauto stopt, gaat dit ook niet goed…

  Koolhydraten, suikers en transvetten

  Maaltijden waarin veel koolhydraten of vetten zitten, of dranken met een hoog suikergehalte zorgen voor slaperigheid na het eten (Reyner, et al 2011). Het zijn vooral voedingsmiddelen met een hoge glycemische index. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de koolhydraten en suikers die je eet snel in de darmen worden verteerd waardoor er een piek ontstaat in de in de bloedsuikerspiegel.