• 6 redenen om géén alcohol te drinken!

  januari 5, 2018
 • Een wijntje of biertje? Lekker. En gezellig. Maar grote kans dat je na het lezen van dit artikel een andere kijk krijgt op alcohol. Want hoe gezellig is alcohol eigenlijk als je weet dat het een negatief effect heeft op je gezondheid? Na onze ontmoeting met René Kahn kregen wij een andere kijk op die supergezellige biertjes.

  Een strenger alcoholbeleid – daarvoor pleit professor René Kahn, hoogleraar psychiatrie aan het UMC Utrecht in de Gezondheidsraad al jaren. Waarom? In de nieuwste editie van gezondNU wijst hij fijntjes op de gevaarlijke kanten van alcohol. Er zijn namelijk niet zo heel veel wijntjes of biertjes nodig om je gezondheid te schaden.

  Feit 1: We drinken meer dan ooit
  Kahn: “Sinds 1960 zijn wij Nederlanders bijna drie keer zo veel gaan drinken. Om precies te zijn tanken we nu 7,5 liter pure alcohol per persoon per jaar weg in plaats van 2,6 liter in 1960. De gevolgen voor onze gezondheid worden steeds duidelijker. Kanker, dementie en hart- en vaatziekten; met elke borrel neemt het risico op deze ziekten toe. En: er is niet veel alcohol nodig om schade te veroorzaken.”

  Feit 2: Drank is misschien wel slechter dan drugs
  Kahn: “De meeste drugsverslaafden sterven niet zozeer aan drugsgebruik zelf, als wel aan de gevolgen ervan. Mensen die aan de heroïne of cocaïne zitten, verwaarlozen zichzelf, eten niet meer, raken met hiv besmet. Drugs an sich zijn niet zo giftig. Alcohol wel. Dat is puur vergif.”

  Feit 3: Alcohol vergroot de kans op borstkanker
  Kahn: “Ja, en die relatie is ook nog eens erg duidelijk. Maar de meeste vrouwen weten dat niet. Nieuwe studies waar miljoenen vrouwen aan hebben meegedaan, laten zien dat de kans op borstkanker al bij matig alcoholgebruik stijgt. We hebben het dan over twee, drie glazen per dag. En het maakt niet uit of je dan rode wijn, bier of whisky drinkt.”

  Feit 4: Alcohol schaadt je hersenen
  Kahn: “De aanmaak van nieuwe hersencellen stopt niet op je twintigste. Dat is een ongoing process. Alcohol doodt letterlijk hersencellen én verhindert de aanmaak van nieuwe hersencellen.”

  Feit 5: Eén glas rode wijn per dag is ook niet gezond
  Kahn: “De grootste misvatting is dat een beetje alcohol wél goed voor je is – met name voor je hart en vaten. Onzin! Het wetenschappelijk onderzoek naar alcohol heeft jarenlang stilgelegen. De laatste jaren zijn oude onderzoeken opnieuw onder de loep genomen, nieuwe onderzoeken gestart en dat leidde tot nieuwe inzichten. Lang werd geroepen dat mensen die een beetje alcohol drinken gezonder zijn dan mensen die helemaal niets drinken. Maar wie zijn die geheelonthouders? Hoofdzakelijk, zo blijkt, ex-alcoholverslaafden, mensen die vanwege een aandoening of medicijngebruik niet mogen drinken. Niet bepaald de meest gezonde groep. De mythe rondom de gezonde effecten van rode wijn is ook hardnekkig. Er zijn twee kleinschalige onderzoeken die dit beweren en die door de media zijn gehyped. Als er al iets op de vaten werkt, is het de alcohol en niet de rode wijn.”

  Feit 6: Alcohol maakt inderdaad meer kapot dan …
  René: “We eten gezond. We roken minder en sporten meer dan ooit. Maar ’s avonds zitten we wel aan de wijn of het bier. En dat mag. Maar dan moet je wel weten dat stoppen met drinken, na stoppen met roken, de belangrijkste winst kan opleveren voor je gezondheid. Drinken en gezelligheid horen bij elkaar, aldus de maatschappelijke opinie. Je wordt als ‘saaie piet’ betiteld als je niet mee drinkt, terwijl het andersom zou moeten zijn. Eigenlijk moet je je verantwoorden waarom je wél drinkt. De sociale druk is enorm, veel groter dan bij roken. Natuurlijk is meeroken geen pretje, maar het vergroot niet net als alcohol crimineel gedrag, agressiviteit, de kans op ongelukken en huiselijk geweld.”

   

  (Bron Gezondnu, januari)