• 4 redenen om goed je bekkenbodemspieren te trainen!

  maart 12, 2018
 • Onze arm-, buik- en bilspieren kunnen we zonder moeite aanspannen, maar onze bekkenbodemspieren zijn een ander verhaal. Veel vrouwen hebben geen idee waar deze spieren zitten, laat staan hoe je ze moet aan- en ontspannen. Jij wel? Wij geven je 4 redenen om vandaag nog je bekkenbodemspieren te trainen.

  Het lastige van de bekkenbodemspieren is dat je ze niet kunt zien. Hoe hard je ze ook aanspant, je ziet niets bewegen. Niet gek dat veel vrouwen niet weten hoe ze deze spieren moet aan- en ontspannen. Bekkenbodemfysiotherapeut Angelina Bearzatto vertelde eerder aan gezondNU dat zo’n dertig procent van de vrouwen geen bekkenbodembewustzijn heeft. In haar praktijk ziet ze de gekste dingen als ze vrouwen vraagt om hun bekkenbodemspieren aan te spannen: van samengeknepen billen tot kromgetrokken tenen.

  Waar o waar zitten mijn bekkenbodemspieren?

  Onze bekkenbodemspieren zijn onmisbaar. Ze zorgen dat de organen in de buik, zoals de baarmoeder, de blaas en de vagina, op hun plek blijven zitten en je niet ongewild urine of ontlasting verliest. Aan de onderkant van het bekken hangen de bekkenbodemspieren als een soort hangmat waar de blaas op steunt. De spieren lopen van het schaambeen naar de stuit en van de ene zitbeenknobbel naar de andere zitbeenknobbel. Ze omsluiten de urinebuis, vagina en de anus. Eén van de makkelijkste manieren om te ontdekken waar je bekkenbodemspieren zitten, is door te doen alsof je iets met je vagina vasthoudt of door de plasstraal te onderbreken.

  4 redenen om je bekkenbodemspieren te trainen

  1. Je kunt urineverlies voorkomen of verhelpen

  Wie urine verliest bij niezen, lachen, bukken, traplopen, springen of tillen, ook wel inspannings-continentie, heeft er baat bij bekkenbodemoefeningen. Ook als de bekkenbodemspieren verzwakt zijn, na een bevalling of in de overgang bijvoorbeeld, kunnen oefeningen helpen om meer controle over de blaas te krijgen en urineverlies te verminderen of zelfs te verhelpen. En sterke bekkenbodemspieren verkleinen de kans op urineverlies in de toekomst. Nooit verkeerd om ze te trainen dus!

  2. Het helpt je makkelijk plassen

  Je kunt je bekkenbodemspieren ook te fanatiek trainen, waardoor het lastig is om te plassen. Bekkenbodemoefeningen leren je niet alleen de spieren aanspannen, maar ook ontspannen. Dat is minstens zo belangrijk. Hang ook niet boven de toilet tijdens het plassen. Je bekkenbodemspieren ontspannen hierdoor niet optimaal, waardoor je je blaas niet goed leeg kunt plassen. Zo krijg je eerder een ontsteking.

  3. Het geeft je een betere houding

  Heb je last van lage rugpijn? Het trainen van je bekkenbodemspieren kan de oplossing zijn. Een simpele oefening is het kantelen van je bekken. Zet hiervoor je handen in je zij en probeer zo je bekken te kantelen, zonder de stand van de rest van je lichaam te veranderen. Span daarbij de bekkenbodemspieren lichtjes aan.

  4. Het geeft je seksleven een boost

  Door het trainen van je bekkenbodemspieren neemt de bloedtoevoer naar je vagina toe en verbetert de vaginale vochtigheid. Ook zorgen bekkenbodemoefeningen ervoor dat je meer opgewonden wordt bij seks en maakt het de vagina opening strakker. Nog een pluspunt: orgasmes worden er intenser door.

  Zo train je je bekkenbodemspieren

  Er zijn oefeningen genoeg waarmee je je bekkenbodemspieren kunt trainen. Deze drie oefeningen helpen urineverlies voorkomen, je houding verbeteren en maken seks zelfs spectaculairder. Je hebt er geen hulpmiddelen voor nodig, alleen je lichaam.

  Hier komt de eerste regel tekst ... (vul hier aan)