Natuurlijk is variëren het allergezondste. Maar hey, kom aan: we zitten in het seizoen dat de groene blaadjes uit de grond barsten. Een soort groene oerknal van energie. Het zou zonde zijn om daar niet van te profiteren. Dus waar wacht je nog op? Vergroot je groene groente kennis en ga eten als een konijn.
Voor wie bij groene groente niet veel verder komt dan sla, komkommer en spinazie: er bestaan wereldwijd wel meer dan duizend verschillende soorten bladgroentes. Keuze te over. Zo zijn er de oude en vergeten groentes zoals warmoes, chicorei, snijbiet en raapsteel. En bladgroentes die we weggooien, maar je eigenlijk prima kunnen eten. Denk aan het loof van radijs en bietenbladeren. Voor de echte culinaire avonturiers is er mosterdblad of het jonge groen van de kikkererwtenplant én wat dacht je van ‘stoeptegelgroen’ in de vorm van klaver, zuring en kakelverse paardenbloemblaadjes.
Groen en chlorofyl voor een mini-detox
Waarom zou je jezelf bladgroen voorzetten? Groene bladgroenten bevatten een mooie mix van oplosbare vezels die je cholesterol kunnen verlagen en niet-oplosbare vezels, die je spijsvertering een handje helpen. Bladgroenten zijn ook belangrijk vanwege de foliumzuur. Nodig voor de groei en het herstel van allerlei processen in je lichaam én belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen (weerstand!). Maar al die groene bladgroentes zouden niet groen zijn als er geen chlorofyl in zat. Volgens de natuurgeneeskunde kun je in de lente wel een extra dosis chlorofyl-groen gebruiken. Het werkt als een mini-detox en voorziet je cellen van zuurstof en energie. Geniet dus van die verse oogst lentegroen!
Bladgroente vol magnesium
Al dat groenvoer zit vol met belangrijke mineralen, zoals magnesium De meesten van ons krijgen slechts beperkte hoeveelheden magnesium binnen via onze voeding. Jammer! Want magnesium helpt je bij het vrijmaken van energie als je je inspant. Je hart moet harder werken als er te weinig magnesium in je eten zit. Reden te meer om wat vaker groene bladgroenten te eten. Wil je weten welke bladgroente barstensvol magnesium zitten? Dit is de stelregel: ‘Hoe groener de groenten, hoe meer magnesium’. Naast magnesium haal je uit bladgroenten ook kalium en calcium. Twee mineralen die bijdragen aan een gezonde bloeddruk. En wat je misschien niet zou verwachten maar wat er wel in zit: caroteen. Goed nieuws als je niet van wortelen houdt, want ook via bladgroente krijg je deze antioxidant binnen, die de gevolgen van het ouder worden kan vertragen.
(Bron Gezondnu: Gebke Verhoeven)
Laat me weten wat je van mijn verhaal vindt!
Comment Cancel