• Structureel sporten: de redenen waarom dat vaak zo moeilijk is!

  september 2, 2020
 • Ben jij het met onze volgende stellingen eens? :

  • Sporten is gezond
  • Van sporten word je sterker, soepeler en het verhoogt je weerstand
  • Sporten doe je puur voor jezelf
  • Van sporten ga je lekkerder in je vel zitten
  • Sporten reduceert stress
  • Sporten draagt bij aan gezond ouder worden
  • Van sporten krijg je energie

  Mee eens? Mooi!
  Toch vinden we het allemaal heel moeilijk om deze gezonde activiteit structureel in ons dagelijkse ritme te krijgen. Een paar van onderstaande excuses komen je vast bekend voor: 

  • Te moe
  • Te druk (met werk of gezin of sociale verplichtingen)
  • Geen zin
  • Andere excuses

  Natuurlijk is het helemaal niet erg om een keertje over te slaan en is  het goed om naar je lichaam te luisteren als je moe, ziek of heel druk bent. Toch is het eigenlijk best gek dat we heel vaak geen prioriteit geven aan ons eigen lichaam en onze gezondheid.

  Als we zo goed weten dat sporten zo’n positieve invloed heeft op ons leven, waarom is het dan zo lastig om dit structureel te blijven doen? Hier onder een aantal onderliggende redenen. Herken jij jezelf hierin? 

  1. Je vindt jezelf niet belangrijk genoeg

  Klinkt hard, hè? We zijn heel erg geneigd om voor anderen te zorgen, je werk als prioriteit te zien, andere mensen te pleasen en jezelf weg te cijferen. Daar vullen we onze dagen mee en voor we het weten is er geen tijd of energie meer om voor ons zelf te zorgen, in de vorm van een uurtje sporten.

  Sporten is iets dat je puur voor jezelf doet. Voor je eigen lichaam, het is een moment voor jezelf of voor je eigen (mentale) gezondheid. Sporten geeft je een positief gevoel over jezelf en in sommige gevallen kan het ook een sociale aangelegenheid zijn.

  Als je dit bij jezelf herkent, wordt het wellicht iets makkelijker om toch voor jezelf te kiezen en sporten hoger op je prioriteitenlijst te zetten. Prik sowieso een vast moment in de week (liefst nog vaker), dat echt voor jou is! Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen. Dit klinkt cliché, maar is zo waar!

  2. Verkeerde mindset

  Zie je sporten als iets dat heel moeilijk of zwaar is? Zie je jouw sport als een sport waar je te allen tijde moet presteren? Vind je van jezelf dat je elke week beter moet worden? Zie je niet snel genoeg resultaat van jouw harde werken? Sport je alleen voor het cijfer op de weegschaal? Heb je jezelf wijs gemaakt dat jij niet sportief bent?

  Dan is de kans groot dat sporten een negatieve lading heeft voor je. Dat je wel eens faalt (of heel vaak). Of dat je er bij voorbaat maar niet aan begint, uit angst dat het toch niet gaan lukken.

  Kijk je positiever naar het concept sporten, dan is het veel makkelijker om het vol te houden. Probeer voor jezelf meerdere gezonde redenen te hebben om te sporten. Kies bijvoorbeeld een aantal van de volgende redenen: iets nieuws leren, jezelf uitdagen, gezonder worden, je conditie verbeteren, plezier maken, nieuwe mensen leren kennen, je humeur verbeteren, je lichaam aan het werk zetten, je hoofd even leeg sporten, etc.

  Bij veel van deze redenen kan je niet falen! Komt één van de redenen toch niet goed uit, dan zijn er nog genoeg redenen om door te blijven gaan.

  Tot slot is het heel belangrijk om een geschikte fitnessclub te vinden. Het liefst kleinschalig met een goede, vriendelijke begeleiding en tevens een prettige sfeer. Stel samen een realistisch doel op, maak een plan van aanpak en ga er mee aan de slag! Zij zullen jou optimaal coachen om zo jouw doel te behalen. Doel behaald? Geweldig!! Op naar een nieuw doel!


  You can do it!