Eén van de symptomen van een traag werkende schildklier is niet of heel moeilijk af kunnen vallen. Veel vrouwen hebben last van een te traag werkende schildklier. Maar deze diagnose wordt lang niet altijd gesteld. Dit komt doordat de grenswaardes voor schildklierhormoon die in de reguliere geneeskunde aangehouden worden te hoog liggen.
In onderstaande afbeelding zie je de veel voorkomende symptomen van een slecht werkende schildklier, ook wel hypothyroïdie genoemd. Zoals dunner haar, een opgeblazen gezicht, obstipatie, slechte eetlust en koude handen.
Je schildklier regelt alle stofwisselingsprocessen in je lichaam. Denk hierbij aan het omzetten van je voeding in bruikbare stoffen voor allerlei processen in je lichaam, zoals het aanmaken van lichaamscellen. Deze processen kunnen alleen goed verlopen als je schildklier voldoende schildklierhormoon aan je bloed afgeeft.
Je schildklier produceert twee schildklierhormonen, namelijk:
Deze worden aan het bloed afgegeven.
Je schildklier wordt, net als al je andere hormoonklieren, aangestuurd door twee gebieden in je hersenen. Dit zijn je hypothalamus en hypofyse. Wanneer je hypothalamus signaleert dat er schildklierhormoon nodig is, dan geeft hij het hormoon TRH (thyrotropin releasing hormone) af. Hierdoor krijgt de hypofyse het signaal dat hij TSH (thyroid stimulating hormone) af moet geven. Als deze regulatie goed werkt dan produceert je schildklier op zijn beurt weer de schildklierhormonen T3 en T4.
Als je schildklier te langzaam werkt, worden er te weinig schildklierhormonen T3 en T4 aangemaakt. Als reactie hierop gaat je hypofyse extra veel TSH aanmaken, om de productie van je schildklier te stimuleren. Voor TSH ligt de grenswaarde die in het bloed gemeten wordt op 4 - 5, terwijl in werkelijkheid een TSH van 2 al alarmerend is. De normaalwaarde voor TSH is 0,4 - 2,0.
Ook wordt door veel artsen de veronderstelling gemaakt, dat wanneer er voldoende TSH en T4 in het bloed aanwezig zijn, het werkzame hormoon T3 ook wel omgezet zal worden. Maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het probleem kan namelijk ook bij de omzetting liggen, waardoor er te weinig werkzaam T3 is.
Via de hormonen die de verschillende hormoonklieren uitscheiden, worden onder meer je eetlust, gewicht, slaap, stemming, snelheid van verouderen, stofwisseling, concentratie en energieniveau geregeld. Het geheel van de klieren die je op de afbeelding ziet wordt aangestuurd via de hypothalamus in je hersenen, dit is het overkoepelende orgaan. De hypothalamus registreert of er acties in werking gezet moeten worden en geeft vervolgens signalen af aan de hypofyse. De hypofyse maakt naar aanleiding van deze signalen boodschapperstoffen (releasing factoren) aan om de betreffende hormoonklieren aan te sturen.
Al je hormoonklieren staan met elkaar in verband. Dit wordt ook wel ons endocriene systeem genoemd. Als je gezond bent dan zijn alle hormonen met elkaar in evenwicht.
Vaak is er bijvoorbeeld een verband tussen een traag werkende schildklier en overbelaste bijnieren. De overbelasting van de bijnieren is dan de onderliggende oorzaak. Dit ontstaat door veel en langdurige stress. Langdurige stress zorgt ervoor dat er continu het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt door de bijnieren. De overproductie zorgt in het begin voor nare bijwerkingen zoals extreme behoefte aan suiker, koffie, chocola, verminderde concentratie, een angstig gevoel en bijvoorbeeld slecht kunnen slapen. Maar in een later stadium worden de klachten ernstiger en gaat je hele systeem eronder lijden, waaronder ook de werking van de schildklier.
Door het volgen van een slecht uitgebalanceerd dieet met te weinig voedingsstoffen gaat je lichaam op de spaarstand. Er wordt zuiniger omgegaan met de voedingsstoffen dus de verbranding gaat omlaag.
Door het eten van veel snelle koolhydraten (suikers!) krijg je insulineresistentie, dit werkt schildklierproblemen in de hand.
Je lever is het orgaan dat het niet-actieve hormoon T4 naar het actieve T3 omzet. Wanneer de lever overbelast is kan deze zijn functies minder goed uitvoeren en kan er minder werkzaam schildklierhormoon worden aangemaakt. Er zijn veel oorzaken die voor overbelasting van de lever kunnen zorgen: snelle koolhydraten, slechte vetten en ontregeling van je bloedsuikerspiegel zijn er een aantal. Maar ook medicijnen en gifstoffen (bijvoorbeeld van uitlaatgassen en roken) belasten de lever.
Medicatie die de stofwisseling van de lever vertraagt zijn: bètablokkers, antibiotica, pijnstillers, maagzuurremmers en cholesterolremmers.
Uit jodium worden de schildklierhormonen gevormd. Bij een tekort kan er niet voldoende schildklierhormoon geproduceerd worden. Een tekort aan jodium kwam vroeger vaak voor, daarom is besloten om jodium toe te voegen aan het broodzout dat in de industrie gebruikt wordt. Er zijn echter betere manieren om aan je benodigde jodiuminname te komen. Vis (vooral zeewolf) en zeegroentes zoals zeekraal en zeewier zijn hele goede bronnen van jodium.
Een gezonde leefstijl is onmisbaar voor een goede werking van je lichaam en je hormoonstelsel. Door goed voor jezelf te zorgen met voldoende rust, voldoende lichaamsbeweging, niet te veel stress en uiteraard gezonde voeding, ondersteun je je lichaam bij het uitvoeren van alle belangrijke taken die het uit moet voeren.
Om uitputting van je bijnieren te voorkomen is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Voor de één werkt sporten (zo sla je gelijk twee vliegen in één klap), voor de ander werkt mediteren of een boek lezen. Ga op zoek naar iets dat voor jou werkt om te zorgen dat je lichaam niet te veel van het stresshormoon cortisol aanmaakt.
De grondstoffen voor de meeste hormonen zijn eiwitten, cholesterol en omega 3 en omega 6 vetzuren. Deze stoffen moet je binnen krijgen via je voeding. Vette vis, eieren, noten en olijfolie zijn goede bronnen van deze voedingsstoffen. Eet zo weinig mogelijk producten met (toegevoegde) suiker. Zet regelmatig producten die jodium bevatten op het menu, zoals zeewolf en zeegroentes zoals bijvoorbeeld zeewier en zeekraal.
Laat me weten wat je van mijn verhaal vindt!
Comment Cancel