• Gebruik voeding in de overgang

  mei 7, 2018
 • Iedere vrouw weet dat zij vroeg of laat in de overgang komt. Inclusief de opvliegers en de gewichtsveranderingen. Maar niet elke vrouw weet dat goede voeding helpt tegen die klachten. Volgens het No-Nonsense Handboek over de overgang kan voeding een grote hulp zijn. We selecteerden de beste no-nonsense tips uit het boek!

  In de overgang wordt je hormoonhuishouding op zijn kop gezet, dat weten we. En dat het aardig wat veranderingen geeft in je lichaam – weten we ook. Maar wat doe je ertegen? Jos Teunis (overgangsconsulent) schreef samen met José Rozenbroek een handboek over de overgang vol oplossingen op basis van wetenschappelijke inzichten, persoonlijke verhalen en concrete handvatten. Want dat is wel degelijk nodig: 80 procent van de vrouwen ervaart namelijk overgangsklachten. En met goede voeding kun je deze klachten verminderen.

  Opvliegers en nachtzweten

  Denk je aan de overgang, dan denk je al snel aan opvliegers. Bij een opvlieger verwijden je bloedvaten zich, waardoor de bloedtoevoer naar de huid toeneemt. Je krijgt het warm en het zweet loopt over je lijf. Nachtzweten is de nachtelijke variant van de opvlieger. Het liefst trek je al je kleding uit, maar dat is niet altijd de meest gepaste oplossing. Opvliegers worden vaak veroorzaakt door stress. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is goed om stresssituaties zoveel mogelijk te vermijden. Sommige voedingsmiddelen vergroten de kans op opvliegers. Vooral snelle koolhydraten en sterk gekruid eten. Koffie, thee en alcohol kun je ook beter laten staan als je veel last hebt van opvliegers.

  Gewichtsverandering

  Wat hormonen in je lichaam te weeg kunnen brengen is onvoorstelbaar. De veranderingen van je lichaam, zoals gewichtstoename, worden veroorzaakt door de afname van oestrogeen, zodra je in de overgang komt. Je eierstokken gaan minder oestrogeen produceren, dit wordt gecompenseerd door vetcellen in je buik. Zij kunnen een variant op oestrogeen produceren. Maar daarvoor heb je wel vetcellen nodig, je lichaam is daarom geneigd om meer vet vast te houden in de vorm van buikvet.
  Met het ouder worden vertraagt tevens je stofwisseling. Je kunt prima teren op minder calorieën. Als je hetzelfde blijft eten als vroeger, kom je aan. Zaak dus om je maaltijden aan te passen.

  Huid en haar

  Ook zorgt de afname van oestrogeen voor minder collageen en elastine in de huid (de stoffen die zorgen voor een strakke en elastische huid) en de conditie van de haarzakjes neemt af, wat kan zorgen voor haaruitval. Voor een zo gezond mogelijke huid is het goed om veel groenten en fruit te eten voor vitamines en antioxidanten. Vitamines stimuleren de cel aanmaak en antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen.

  De vetzuren in vis, voornamelijk vette vis, kunnen helpen om je huid soepel te houden. Een volle haardos krijg je niet vanzelf. Voor een goede groei van je haren is het mineraal selenium en vitamine B belangrijk. Deze twee stoffen zitten in vette vis en noten.

  Oestrogenen uit planten

  Om je overgangsklachten de baas te blijven kan je hormonen slikken. Maar je kan ook op een andere manier wat extra oestrogeen binnenkrijgen, zonder pilletjes. Sommige planten bevatten ook fyto-oestrogenen en hebben een lichte oestrogene werking. De belangrijkste fyto-oestrogenen zijn isoflavonen, lignanen en coumestanen. Deze zitten in sojabonen, lijnzaad, granen, (peul)vruchten, groenten en planten als rode klaver. De werking van deze stoffen is zwakker dan die van oestrogeen en het wetenschappelijk bewijs is niet sluitend. Toch zijn veel vrouwen zelf van mening dat ze helpen bij milde opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen.

  Hoofdpijn en migraine

  Als je voor je vijftigste al gevoelig was voor hoofdpijn of migraine vlak voor of tijdens je menstruatie is de kans groot dat je dit ook heb in de overgang. Dit wordt uitgelokt door hormoonschommelingen. Tegen het einde van de overgang herstelt de hormoonbalans zich, dan neemt vaak de hoofdpijn weer af.

  Dat het over gaat is goed nieuws, maar als je er eenmaal last van hebt is het goed om na te gaan wanneer en waardoor je hoofdpijn krijgt. Een hoofdpijndagboek kan je daar bij helpen. Hierin kun je onder andere noteren wat je eet en drinkt en wanneer je hoofdpijn krijgt. Koffie, zwarte thee, frisdrank, energiedrankjes, alcohol en voedsel met veel suikers kunnen je klachten verergeren.

  (Bron: Gezondnu door Anouk Berends)