• Extra moe door de wintertijd? Dit kun je doen:

  oktober 30, 2017
 • Lig je ’s avonds voor apegapen op de bank? Grote kans dat dit komt door de wintertijd. Het kan je biologische klok flink in de war schoppen, waardoor je je somberder voelt, minder energie hebt en slechter slaapt. Met deze tips ga je vol energie de donkerste en koudste dagen van het jaar in.

  1. Ga meer naar buiten
  Licht wordt wel dé voedingsbron van onze biologische klok genoemd. Zonder licht zou ons slaap-waak ritme niet in de pas lopen met het dag-nacht ritme waarop de maatschappij is ingesteld. Te weinig licht, kan zorgen voor een moe en lusteloos gevoel. Een moetje voor de winter, is daarom meer naar buiten gaan. Zelfs op een bewolkte dag vang je daar meer licht op dan binnen en het is onmisbaar voor onze gezondheid.

  2. Eet je warm?
  Is een dekentje, dikke trui en kop thee nog niet genoeg om het warm te krijgen? Let er dan op dat je voldoende vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt, dit zijn echte warmtebronnen. Ze stimuleren namelijk de bloedsomloop. Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen aan te maken, terwijl ijzer ervoor zorgt dat de rode bloedcellen voldoende zuurstof door het lichaam vervoeren. Hierdoor worden warmte en voedingsstoffen verspreid. Vitamine B12 zit vooral in vlees, vis en zuivel. IJzer vind je terug in groene bladgroenten (spinazie!), noten, kip, peulvruchten en gedroogd fruit.

  3. Activeer je brein niet voor het slapen
  Wie voor het slapen sport, een film kijkt of een mail verstuurd, moet waarschijnlijk schaapjes tellen. Het blauwe licht van een tablet, computer of telefoon remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Ook is het lastig om in de ‘slaapmodus’ te komen, als je voor het slapen je brein nog activeert. Doe daarom minimaal een uur voor het slapen niets meer met een scherm. Lees liever een boek, doe ontspanningsoefeningen of yoga om tot rust te komen.

  4. Sta iedere dag om dezelfde tijd op
  Een uitdaging in het weekend, maar uiteindelijk ben je jezelf dankbaar. Je interne klok went er namelijk aan dat je iedere dag om dezelfde tijd opstaat, waardoor je veel makkelijker uit je bed komt. Ook belangrijk: ga pas slapen als je echt moe bent. Je lichaam geeft dit duidelijk aan.

  5. Vind je energievreters en energiegevers
  Erbij stilstaan wat je energie geeft en wat juist energie slurpt, geeft waardevolle inzichten. Maak een lijstje op papier met twee kolommen: in de ene kolom zet je je energiegevers en in de andere kolom je energieslurpers. Het idee is simpel: zorg dat je meer energiegevers dan energieslurpers hebt op een dag, anders loop je leeg. Misschien kun je hier vandaag nog geen verandering in brengen, maar bewustwording is de eerste stap.

  En ook belangrijk voor meer energie:

  • Niet piekeren. Deze sluimerende vorm van stress kost veel energie. Schrijf je piekergedachten op of las iedere dag een piekerkwartier in.
  • Zorg voor een koele en donkere kamer. Rond de 18 graden is perfect.
  • Net gegeten? Kijk of het je energie geeft of juist kost. Hier kun je je voedingspatroon op aanpassen.
  • Vijf minuten bewegen na het opstaan geeft je direct een energiestoot. Haal je springtouw tevoorschijn of doe een paar keer de zonnegroet.
  • Water drinken. Voor bijna alle lichaamsprocessen is water nodig. Drink daarom zo rond de 1,5 – 2 liter water per dag.
  • Minder met suiker. Door het eten van geraffineerde suikers kun je een flinke dip krijgen in je bloedsuikerspiegel. Het gevolg is dat je minder energie hebt. Door minder suiker te eten blijft je bloedsuikerspiegel meer in balans en je energieniveau ook.