• 6 tips: Zo zit je toch vol, door minder te eten!

    december 21, 2021
  • Ben jij met het oog op de feestdagen een beetje huiverig, maar heb je geen zin om heel moeilijk te doen over de etentjes met familie? Wat nou als ik je vertel dat je dit met een paar kleine trucjes net wat makkelijker zou kunnen maken?

    Bij de ervaring van een maaltijd spelen niet alleen je smaakpapillen een belangrijke rol, ook al je andere zintuigen zijn hierbij erg belangrijk. Hoe voldaan of verzadigt je bent na een maaltijd heeft namelijk te maken met wát je hebt gegeten, maar nog meer met hoe je de maaltijd hebt ervaren.

    De ervaring van je maaltijd heeft dus met meer te maken dan alleen hetgeen dat op je bord lag. Het heeft te maken met een hele reeks factoren. Denk bijvoorbeeld aan de muziek op de achtergrond, de manier waarop de tafel gedekt is en de grootte van je bord.

    Deze factoren kunnen per toeval je eetervaring beïnvloeden, maar je kunt ze ook inzetten als psychische trucjes die je hersenen beïnvloeden. Dit concept noemen we gastrofysica.

    Wat is gastrofysica?

    Laat ik eerst beginnen met uitleggen wat gastrofysica inhoudt. Waarschijnlijk heb je nog nooit van het woord gehoord, maar herken je wel het concept. Gastrofysica is de wetenschap die onderzoekt hoe je bepaalde factoren kan inzetten om de ervaring bij het eten en drinken te beïnvloeden.

    Denk hierbij aan rustige muziek die ervoor zorgt dat je ontspannen wordt en rustig eet. Of het feit dat bepaalde voedingsmiddelen als lekkerder worden ervaren als ze geluid maken. Hoe meer chips bijvoorbeeld kraakt, hoe lekkerder we het vinden. Niet voor niets bestaat de uitdrukking: er zit geen smaak of kraak aan.

    Er komt steeds meer onderzoek naar gastrofysica en het wordt steeds vaker ingezet in de horeca als middel om de omzet te verhogen. Maar, je kunt ook zelf gastrofysica inzetten om je eigen brein te beïnvloeden en hiermee indirect het afslankproces positief te beïnvloeden. Klinkt interessant, nietwaar?

    Je eigen brein beïnvloeden

    Je kunt je eigen brein op meerdere manieren beïnvloeden. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat eten van een rood bord je eetlust kan verminderen. In een testgroep bleek dat men maar half zoveel zoute snacks at van een rood bord dan een andere testgroep van een wit bord at.

    Ook bleek dat wanneer je een foto maakt van je eten het beter smaakt. Klinkt gek? Eigenlijk is het heel logisch. Door het fotograferen geef je eigenlijk de bevestiging dat je eten er lekker uitziet, anders zou je er immers geen foto van maken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je bewuster bezig bent met je voeding én dat je er meer van geniet.

    Zo zijn er heel veel trucjes die je kunt inzetten om minder te eten, bewuster te eten en tóch vol te zitten. Hieronder zal ik een aantal trucjes uitlichten.

    1. Kleiner servies

    Eén van de meest bekende tips is het kiezen voor een kleiner servies. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een kleiner servies onze hersenen zodanig beïnvloedt dat het ervoor zorgt dat we geloven dat de portie groter is dan deze in werkelijkheid is. Hoe kleiner dus het servies, hoe groter de portie op het bord lijkt.

    Probeer het maar eens uit door twee even grote porties op zowel een groot als een klein bord te leggen. De portie op het grote bord zal kleiner lijken. Je leidt hiermee je hersenen om de tuin, ook al weet je dat het om dezelfde portiegroottes gaat.

    2. Het jezelf wat moeilijker maken

    Vaak gaat het eten van je maaltijd zodanig op de automatische piloot dat je na afloop niet eens doorhebt hoeveel je nou eigenlijk hebt gegeten.

    Door jezelf uit te dagen om op een andere manier te eten stop je niet meer gedachteloos alles naar binnen, maar ben je bewust van wat en hoeveel je eet. Draai bijvoorbeeld je bestek eens om. Eet je normaal met rechts? Eet dan nu eens met links.

    Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer je met je niet-dominante hand eet, je doorgaans ook minder eet. Dit hoeft natuurlijk niet persé het omdraaien van je bestek te zijn. Alles wat ervoor zorgt dat je niet meer gedachteloos eet, is goed.

    3. Eten aan tafel

    Een andere belangrijke tip is om altijd aan tafel te eten. Consumeer je maaltijd nooit voor de televisie. Onderzoek toont namelijk aan dat we maar liefst 30 (!) procent meer eten wanneer we tijdens het eten afgeleid zijn, zoals door televisiekijken of scrollen op je telefoon.

    Het kijken van televisie of het surfen op social media zorgt ervoor dat je niet gefocust aan het eten bent. Hierdoor waardeer je het voedsel minder, wat op zijn beurt weer zorgt voor een minder verzadigd gevoel en een grotere kans op overeten.

    Zet tijdens de maaltijd dus de tv af, leg de telefoon weg en eet aan de tafel zodat je bewust van je maaltijd kunt genieten en het risico op overeten verminderd.

    4. Vrolijke achtergrondmuziek

    Een muziekje op de achtergrond kan van invloed zijn op hoe wij ons eten ervaren en hoe intens wij alle smaken proeven. Wanneer er vrolijke muziek op de achtergrond gedraaid wordt blijkt dat wij ons eten als zoeter, maar ook lekkerder ervaren dan wanneer er geen achtergrondgeluiden zijn.

    5. Rode peper

    Een trucje wat niet persé gastrofysica is, maar toch kan helpen is rode peper. Rode peper bevat een stofje genaamd capsaïcine, dat ook wel rode peper-extract wordt genoemd. Dit stofje helpt om het hongergevoel te verminderen doordat ze bepaalde cellen in het maag-darmkanaal prikkelen.  Daarnaast kan capsaïcine ervoor zorgen dat de stofwisseling verhoogd wordt. Voeg dus met regelmaat, en met name bij etentjes waarbij je weet dat je (te) veel kan eten, wat rode peper toe aan je maaltijd. 

    6. Water drinken

    Zorg als laatste dat je voldoende drinkt. Het drinken van veel water zorgt er niet alleen voor dat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden, het zorgt er ook voor dat je hongergevoel en de trek om te snaaien afneemt. Drink daarom voor en tijdens de maaltijd water om te voorkomen dat je overeet.

    Is dit dé oplossing?

    Of we met al deze tips en trucs onze cravings kunnen voorkomen en altijd maar gezond en minder zullen eten?

    Ik had gehoopt volmondig JA te kunnen zeggen, maar helaas moet ik je teleurstellen. Bovenstaande trucs zullen je zeker helpen om bewuster te zijn van wat en hoeveel je eet en het zal ervoor zorgen dat de kans op onbewust overeten een stuk kleiner wordt. Maar, het is geen wondermiddel. Haal er zeker je winst uit, maar onthoud dat de grootste winst zit in een goede mindset, zelfvertrouwen dat je het kan én het volgen van de richtlijnen van het PS. food & lifestyle programma.

    Welke tips ga jij uitproberen tijdens de feestdagen?